dinsdag 31 januari 2017

Sturen op Kwaliteit dag 1: benaderingen kwaliteitszorg


Gestart met Pitches

In mijn pitch heb ik aangegeven hoe mijn "onderwijsdroom'eruit ziet.


Opdracht ontwikkeling professionele identiteit
Mbv padlet zijn er verschillende begrippen geplaatst.






Reflectie


Als ik nadenk over kwaliteit, dan verbind ik dit direct aan "het goede"en aan verbeteren. Het is voor mij in eerste instantie normatief. Kwaliteit drukt de norm uit die we op dit moment, op deze plaats als het goede beschouwen. Het is voor mij dus een begrip dat aan verandering onderhevig kan zijn, ondanks dat het in de spreektaal vaak als iets objectiefs wordt uitgedrukt. De uitdrukking: "Kwaliteit verloochent zich niet" is in deze interessant. Is het überhaupt mogelijk om over kwaliteit te spreken als op zichzelf (be)staand iets? Zonder een vastgestelde norm? Ik ben van mening dat dit niet kan.

Doordat het onderwijs rekenschap dient te geven aan de maatschappij over de kwaliteit die zij levert en tegelijkertijd de maatschappij onderhevig is aan (normatieve) veranderingen (wat we nu belangrijk vinden, vinden we over 10 jaar...) zal ik als schoolleider continu moeten beseffen wat meest actuele kwaliteitseis is.

Zoals ik in mijn pitch ook heb beschreven, vind ik eigenaarschap een uiting van kwaliteit of in ieder geval een voorwaarde om kwaliteit te bereiken, voor leerkracht en voor leerling. Ik heb dit begrip op mijn verschillende scholen bij de leerkrachten versterkt door de onderzoeksresultaten van John Hattie te introduceren. Hij stelt dat het onderwijs onder andere zichtbaar moet maken dat leerlingen instaat zijn zichzelf iet te kunnen leren. Aan de andere kant ben ik ook gericht op de output van het gegeven onderwijs. Ik denk dat opbrengsten van kinderen iets kunnen zeggen over de kwaliteit van het onderwijs dat zij hebben gevolgd. Dan bedoel ik niet op zichzelf staande resultaten, maar resultaten bekeken over een periode, in vergelijking met elkaar.

Tot slot merk ik dat kwaliteit voor mij niet meteen een connotatie heeft met vragenlijsten en kijkwijzers. En toch zijn het instrumenten die mij wellicht gaan helpen om met mijn collega's over kwaliteit te spreken.



College

"Sturen op kwaliteit"- begrippen kwaliteit en kwaliteitsmanagement


Enkele kernbegrippen:

• Kwaliteit: positieve eigenschap, iets dat we willen nastreven.

• Kwaliteitsbeleid: Betreft de kwaliteitsdoelen. Hetgeen de organisatie van waarde acht en nastreeft.

• Kwaliteitszorg: betreft de normstelling, controle, beheersing en borging ten aanzien van de nagestreefde kwaliteit.

• Kwaliteitsysteem: de organisatiestructuur, verantwoordelijkheden, procedures, processen en voorzieningen voor het ten uitvoer brengen van kwaliteitszorg.

• Kwaliteitsborging: betreft het beheersen van het kwaliteitssysteem, teneinde het gewenste kwaliteitsniveau te realiseren.

• Integrale kwaliteitszorg: Het ontwikkelen, invoeren, hanteren en bewaken van een kwaliteitssysteem (ook wel TQM, kwaliteitsmanagement).


Verbinding van leiderschap aan resultaten/output.

Kwaliteit gedefinieerd vanuit verschillende invalshoeken:

1. Transcendente invalshoek
2. Productgerichte invalshoek
3. Gebruiksgerichte invalshoek
4. Productiegerichte invalshoek
5. Waardegerichte invalshoek

Koppeling met Leithwood:

In deze module wordt kwaliteitszorg beschouwt in de context van de PLG, dus continuous improvement, shared values, focus on student learning, shared and transformational leadership.

Opdracht inventarisatie kwaliteitsinstrumenten eigen school/ instelling

Nav gesprek heb ik lijst met kwaliteitsinstrumenten aangevuld ten opzichte van mijn eerste lijst








Toelichting op de laatste kolom:







Reflectie:

De meeste instrumenten die ik gebruik zijn gericht op "reflectie op het proces" (10x) of gericht op "schoolverbetering" (9x).Slechts 5 instrumenten hebben volgens mij betrekking op "rekenschap"












2 opmerkingen:

  1. Dag Leon,
    mooi overzicht van je kwaliteitsacties. Ik ben benieuwd welke conclusie jij zelf verbindt aan jouw reflectie (veel proces en verbetering, weinig rekenschap)? Ook zou ik benieuwd zijn naar je volgende stap, de koppeling aan Leithwood/PLG, zoals in de inleiding staat?
    Hartelijke groet
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Gerrie,
      Bedankt voor je reactie/feedback. Je vraag/opmerking "veel proces, weinig rekenschap" prikkelt me. Ik kom hierop terug en zal daarbij de koppeling met Leithwood meenemen.
      Gr. Leon

      Verwijderen